För några år sedan planterade jag ett päronträd och i år kan jag för första gången påstå att jag fått skörd. Ifjol fick jag tre päron, som maskarna hade angripit. Men iår har jag nog 30-40 päron.
Förra helgen har de första päronen börjart falla av trädet och kärnorna vat äntligen mörka. För att bevara dem lite längre än färsk frukt så kokade jag in skivorna i lite socker. Mums, päron e definitivt en av mina favoritsmaker!
För att kunna njuta av päronsmaken sen i vinter så fryser jag även in päronmos. Orginalreceptet från tidningen Baka 4/2012 är egentligen en dessert, men det blir mycket gott och det är enkelt att göra:
Päronkompott med yougurt
1 kg päron, skalade och delade i bitar
1 dl vatten
1/2 dl socker
1 msk färsk ingefära, riven
2 msk citronsaft
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka på medelvärme i ca 20 minuter, tills päronen blivit mosiga. (Fördela kompotten i 4 dessertskålar och toppa med en klick yougurt och hackade pistagenötter).
Istället mixade jag kompotten och lät moset svalna innan jag lade det i frysburkar. Låt vintern komma, jag har ännu en bit av sensommaren på burk!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar