lördag 17 oktober 2015

Skörda rotsaker och förbereda grönsakslandet för vintern


Så var det dags att avsluta säsongen i grönsakslandet, genom att ta upp de sista rotsakerna och vända landet inför vintern. 



Min mor har experimenterat en del med uppbevaringen av morötter. Just nu packar vi dem i plastlådor med papper i botten och i mitten och ovanpå, och förvarar lådorna i garaget, där det är svalt, men inte under 0 grader. Det har funkar ganska bra. Vi kan äta egna morötter nästan hela året runt.


Blasten strör vi sen ut över hela grönsakslandet för att tillföra lite extra gratis näring åt jorden och vänder sen hela landet med spade. Att använda fräs och fräsa hela landet skulle va ett snabbare alternativ, och det finns garanterat en jättebra orsak till varför man plogar åkrarna på hösten och harvar dem på våren. Men utan att ta reda på orsaken så använder jag samma princip i grönsakslandet och vänder det på hösten och fräser det på våren.


söndag 11 oktober 2015

Torka luktärter


För nöjes skull å för att jag älskar att plocka in blommande luktärter i badrummet hela sommaren, så torkar jag nu de luktärter som finns kvar på plantorna, för att ha frön färdigt att så till nästa sommars luktärter. 


söndag 4 oktober 2015

Tömningsdags i växthuset


Frost väntas flera nätter kommande vecka, vilket betyder att min växthussäsong är över. Allt som går att äta tas till vara medan växter och rötter åker ut. Den enda plantan som övervintrar är vinrankan. 


Tomater och vindruvor blir vi inte utan de närmaste veckorna! De gröna tomaterna och chilin som ännu var grön-gul läggs på brickor på fönsterbräden inomhus, med hopp om att de kommer orka mogna i solljuset. Å andra sidan är inlagda gröna tomater nåt som jag länge tänkt pröva. Vi får se.


De halvmogna paprikorna klarade jag inte av att riva upp och slänga, så jag grävde upp hela plantorna, och planerade dem i en plastlåda och tog in dem. 


Stormen Valio tog ner våra äpplen


Igår ägnade jag dagen åt att ta hand om alla våra röda äpplen som kommit ner efter stormen Valio. Dessutom kapade jag bort några grenar som brutits halvvägs på äppelträdena. Min mor kokar äppelmos för fulla muggar just nu, men det blir säkert aktuellt att ge bort en del äpplen också.


Våra röda äpplen klarar nämligen inte av nån längre lagring, medan våra vinteräppel oftast går att spara ända fram till jul. Men vinteräpplena hänger ännu kvar trots stormen, så ingen brådska med dem. 


Orsaken att jag kallar dem våra gröna och våra röda äpplen är att ingen riktigt vet vilka sorter det är, så kan det va med gamla äppelträd antar jag.